代替写教育教学论文常见问题 | 代替写教育教学论文在线留言教师论文网是权威的教育教学论文发表,教师论文代替写平台,欢迎咨询教育教学论文代替写和毕业论文代替写事宜!
您的位置: 教师论文网 -> 美学论文 -> 文章内容

教师论文网导航

赞助商链接

色彩、材质演绎互联网办公空间韵律——巴西最大音乐网站LETRAS公司室内设计

作者:www.jiaoshilw.com 更新时间:2019/5/13 15:44:53

巴西访问量最大的音乐网站Letras 公司用长达3 万米的PVC 软管,作为办公室的装饰设计元素,用夺目的色彩与朴素的PVC 软管进行匠心设计,打造出充满律动的色彩空间。星形是Letras 公司的标志性符号,因而,在天花板的设计上选取了星形符号作为主要的创作元素,经过一系列设计思考与提炼,呈现出三角形之间的组合拼接,创造出极具主题性与装饰性的图案。

通过绿色PVC 软管和三角形框架的有序联系,强化了主要工作区的空间性,通过光的反射渲染出不规则的绿色阴影,在三角模块之间嵌入了led 照明设施,突出了部分造型的材质与肌理,橙色的霓虹灯LOGO 与绿色的天花板彼此交响辉映。

整个空间以点、线、面的组合进行设计,流线活泼的天花造型、块面组织的办公桌隔断、点状跳跃的灰色地毯,不同材质的材料彼此呼应。PVC 板的柔软与木质隔板的坚硬,点、线、面造型语言在空间处处闪现。整个空间形成了规律与自由、复杂与简约、稳重与多彩的对比。

Letras 的空间设计以橙黄、绿色、紫色作为主要的视觉色调,醒目的色彩强化了空间的动感。办公室的占地面积大约500 平方米,划分为多个功能区域,公共办公空间、私人办公空间、会议室、接待中心、食物、饮品的休息区、自然延伸的花园露台。灯光的巧妙设计与材料之间形成互动,以及用色彩切割出不同的功能区域,运用多种色系的连接与区隔,营造出自由、愉悦和温暖的环境氛围。整个空间具有通透性和视觉的连续性。在Letras 的设计过程中,如何定义天花板的造型以及最合理的照明解决方案等问题,这些问题的解决在设计团队、项目管理与客户之间,进行了广泛的交流。所有采用的结构方案、工程技术都致力于为工作空间,创造舒适地视觉感受和空间体验,同时将资源和能源的节约纳入到设计范畴中,用PVC 软管打造出别具特色的室内空间,这是本案的亮点

More than 30Km of flexible PVC hosepipes, hand-braided by afamily of local artisans, set the tone for Letras, an IT office responsiblefor the most accessed lyrics site in Brazil. The site has a collection of2.5 million songs and, each month, receives more than 90 million visits by different people.Letras is part of a group of companies under the umbrella of StudioSol, sharing the musical universe with Cifra Club - Brazil´s biggestmusic teaching site - and Palco MP3, which is the most downloadedmusic APP in the history of Google Play, with more than 100 milliondownloads.

Letras office is located in Belo Horizonte, capital of Minas Geraisstate. The city has established itself as an important IT hub, housing apowerful community of startups, known as San Pedro Valley, and one ofthe few Google engineering offices in the world where the codes of itssearch engine are being developed through the last ten years.Architecture, color and material concept

The star is the symbol that shapes Letras’ logo, and was thestarting point for a series of studies and prototypes for the elements ofthe ceiling, up to the final composition of triangles. In addition to thegeometric reference, the briefing contained a certain ambiguity regardingambiences: sophisticated but fun; organized but free; mature but light andcolorful.

The architecture design integrates the three colors of Letras’ visualcommunication palette - green, orange and purple, giving priority to theuse of many shades of green as a chromatic continuity to the gardenspresent throughout the south face of the office, which is a unique situationamong the building´s standard pavements.

Two materials, one as a counterpoint to the other, contribute directly to the spatiality and the different ambiences of the office: the woodenpanels, used in enclosed spaces; and the PVC hosepipes, for ceiling andpartitions within the working and decompression areas. In both cases, thechoice of material is integrated into the acoustic treatment solution.Spatial organizationThe office occupies an area of approximately 500m2 around thecentral core of a corporate building, in three wings that successivelyhouse administrative spaces and meeting rooms, more compartmentalizedand with a higher level of privacy control; workstations, informalmeetings and reception, to the center; and the food and beveragesand decompression spaces, which have the garden terrace as a naturalextension, and to where a new access (previously non-existent) wascreated.

The architectural design privileges transparency and visual continuity,which are part of the company culture as a motivating factor for thecommunication between its nearly 60 employees.

All solutions employed – architecture, engineering, and technology- were designed to associate user comfort with the functionality of spaceand the saving of resources and energy.

Integration of architecture and lightingIn the office repertoire, which includes music, constellations,graphic patterns and typography, an atmosphere of freedom, cheerful andwelcoming was worked through the interaction between light and materialsproposed by the lighting design, always integrated with architecture andnatural light. The colors of the brand are present in architecture andinterior design, and, in addition to the tactile materials, are highlightedin the various office spaces, in order to enhance a viso-spatial andkinesthetic experience.

Following the spirit of transparency and visual continuity, thespatiality of the collective work area was worked through the highlightof the PVC hosepipes panel and the ceiling with triangle modules,thus favoring the reading of space through peripheral vision. In the firstelement, the grazing light on its vertical surface evidences the differentshades of green, the transparency and the texture of the PVC hosepipes.In the ceiling, the linear fixture with recessed diffuser is integratedbetween the triangular modules, and led profiles highlight the design andmaterial of some modules through indirect lighting, creating an irregulartexture of light and shadow, as well as coloring the concrete ribbed slaband infrastructure installation. The neon orange sign contrasts with thegreen ceiling and welcomes the visitors.

The smaller administrative and meeting spaces receive general andhomogeneous lighting through luminous and diffuser disks (luminaires) ofvarious sizes, distributed in a playful way on the wooden acoustic ceiling.The decompression area received one of the highlights of the project:an installation of luminous signs that share with the team the titles andlyrics of the most accessed songs of the different musical genres hostedby the site, creating dynamic light, text and color effects in the crystalPCV hosepipes panel that serves as the backdrop for the kitchen and gamearea.

The process of designing Letras was quite rich, with constantexchanges between design teams, project management and the client.Several mockups were made in order to help with the definition of theceiling modules’ constructive systems and their support structure, as wellas for the final choice of aesthetic and technical characteristics of thelighting solutions adopted (power, luminous flux, color temperature, CRI,comfort), including tests of light for confirmation of the proposals, whichincluded the indirect light modules of the ceiling and their effects, theworkspace fixtures that presented greater visual comfort (hence the choiceof linear profile with recessed diffuser). The luminous signs installationreceived layers of colored (colors from Letras’ logo color palette) andtranslucent acrylic for filtering the light and correcting of the cooler colortemperature of the LEDs originally displayed in the panel.